Отпадните масла за јадење се создаваат при приготвување на храна од страна на домаќинствата, прехранбените производители, угостителските објекти и други корисници на растителни масла. Маслата за јадење после нивната употреба добиваат својство на отпад кој претставува потенцијален загадувач на сите еко системи во природата.
Поради несоодветното отстранување на овој вид на отпад, тој претставува најчест причинител за контаминација на водата, почвата и на 1/4 од сите загадувања. Еден литар отпадно масло за јадење може да загади до еден милион литри вода, додека 40% од проблемите со затнување на канализационите одводи се предизвикани од стврднување на непрописно отстранетите отпадни масла. Исто така, маслата за јадење треба редовно да се менуваат при приготвување на храната бидејќи нивната повеќекратна употреба е штетна по нашето здравје.
Од вкупните количини на отпадни масла и масти за јадење на годишно ниво сите домаќинства заедно создаваат многу повеќе од овој отпад отколку правните лица во прехранбената индустрија. Во Македонија се проценува дека на годишно ниво се создаваат околу 8.000 тони отпадно масло за јадење. До 2009 година во нашата држава не постоеше лиценцирана компанија за собирање и управување со овој вид на отпад.